SON EKLENENLER

NORMALLEŞME ENFLASYONU YUKARI ÇEKTİ

Haziran ayında enflasyon beklentilerin neredeyse iki katı, yüzde 1,13 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 12,62’ye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyonda bu denli yüksek artışın en büyük nedeni koronavirüs önlemleri kapsamında yeniden hizmet vermeye başlayan sektörlerdeki yüksek zamlar oldu.
04 Temmuz 2020 12:49

Otobüs ve uçak biletlerine gelen çift haneli zamlarla ulaştırma grubu ve yeniden açılan lokanta ve otellerdeki fiyat artışları enflasyonu olumsuz etkiledi. Merkez Bankası mayıs Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini indirmeyerek aslında haziranda yüksek enflasyon beklentisini de ortaya koymuştu. Analistler enflasyonda yılsonu tek hane hedefinin de riskte olduğu görüşünde. Merkez Bankası’nın ise yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7,4.

 

Çekirdek enflasyonda bozulma var

 

Analistler ve Merkez Bankası zayıf talep nedeniyle özellikle çekirdek enflasyon eğiliminde düşüş beklerken durum tersine döndü. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de bozulma var. Talepte ilk etapta yaşanan büyük, hızlı ve belli kalemlerde toparlanma enflasyonu negatif etkiledi. Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği işlenmemiş gıda, enerji, içki ve sigara ile altın hariç hesaplanan B çekirdek enflasyonu aylık yüzde 1,86 arttı ve yıllık yüzde 11,95’e yükseldi. Enerji, gıda ve içecekler, içki ve sigara ile altın hariç hesaplanan C çekirdek enflasyonu aylık yüzde 2,13 ile manşet enflasyondan hızlı arttı ve yıllık C çekirdek enflasyonu yüzde 11,64’e çıktı.

 

TÜİK verilerine göre enflasyonu en olumlu etkileyen grup gıda ve içecek oldu. Her ne kadar yüzde 25,97 artan taze fasulye haziran ayının zam şampiyonu olsa da taze sebze ve meyve fiyatlarında aylık yüzde 7,5 düşüş yaşandı. Bu grupta işlenmiş gıdada haziranda yükseliş yaşandı. İşlenmiş gıdada yüzde 0,58 aylık artışa karşın ekmek ve tahıllarda yüzde 0,92’lik yükseliş yaşandı. Nisanda oldukça yüksek fiyatlı olan soğan ve patateste de yüzde 20 düşüş yaşandı. Domates de yüzde 23 fiyat düşüşüyle öne çıktı.

 

 

Önlemin maliyeti ve artan talep zam oldu

 

Ancak koronavirüs kısıtlamaları sonrasında yeniden açılan sektörlerde aynı durum gözlenmedi. Otobüs biletleri yüzde 23,5, uçak biletleri yüzde 12,4 zam gördü. Sektörler koronavirüs önlemleri nedeniyle artan maliyetlerini fiyatlara yansıttı. Bunun yanı sıra uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş benzin, motorin ve LPG fiyatlarını da artırdı. Benzinde yüzde 7,5, motorinde yüzde 6,5, LPG’de yüzde 5,8 zam var. Yine düşük faizli kredi fırsatıyla artan talep otomobil fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Benzinli ve dizel otomobillerde yüzde 4,8 fiyat artışı oldu.

 

Yine normalleşme adımları kapsamında işe başlayan lokanta ve oteller de koronavirüs önlemleri için aldıkları tedbirlerin maliyetini ve işlerindeki düşüşün faturasını müşteriye zam olarak yansıttı. Lokanta ve oteller grubunda bulunan kebaplar yüzde 3,3 döner yüzde 4,5 pizza yüzde 2,1, burgerler yüzde 2,6 pideler yüzde 3,1 hazır yemekler yüzde 2,7, ayran yüzde 4, kola yüzde 4,5, sıcak içecek yüzde 4,5 zamlandı.

 

Etiketler:  ,  , 

DÜNYA

GENÇ BÜLTEN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER