SON EKLENENLER

Çin, Doğu Türkistanlı kadınları zorla kısırlaştırdığını kabul etti!

Çin'in Doğu Türkistanlı kadınları zorla kısırlaştırdığına dair iddialar uzun süredir konuşulurken, Çin Hükümeti kısırlaştırmayı 'kadınları özgürleştiriyoruz' kılıfıyla savundu.
10 Ocak 2021 09:02

Çin'in Doğu Türkistanlı kadınları zorla kısırlaştırdığına dair iddialar uzun süredir tartışılıyordu. Çin’de bir internet haber sitesinde, Doğu Türkistan’daki kadınların doğurganlığını azaltan yöntemler uygulandığının yazılması, Pekin yönetimini de itirafa zorladı. Haberin tepki çekmesi üzerine, Çin’in ABD Büyükelçiliği, “kısırlaştırma” uygulamasını “kadınları özgürleştiriyoruz” diyerek itiraf etti.

China Daily adlı bir internet haber sitesinde, “Aşırılığın ortadan kaldırılması Sincan kadınlarına daha fazla özerklik kazandırdı” başlığı ile yayınlanan haberde yer verilen raporda, Uygur Türkü kadınların kısırlaştırılması “Kadınlar çocuk yapma makineleri olmaktan çıkarıldı” diye anlatıldı.

ABD’nin Çin Büyükelçiliği, kısırlaştırma ve kültürel soykırımı “Zihinlerin özgürleştirilmesi ve üreme sağlığı” olarak paylaştı.

China Daily’nin aktardığı Sincan Kalkınma Araştırma Merkezi tarafından önceki gün yayınlanan raporda, Çin’in politikalarının sonucu şöyle belirtildi:

“Doğum oranı 2017’de yüzde 1,6’dan 2018’de yüzde 1’e düştü ve doğal nüfus artış hızı yüzde 1,1’den yüzde 0,6’ya düştü. Uygur nüfusu 2010’da 10,2 milyondan 2018’de yüzde 25’in üzerinde bir artışla 12,7 milyona yükselirken, bölgedeki Han nüfusu ise aynı dönemde sadece yüzde 2 artarak 9 milyona çıktı.”

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bu araştırma raporunda, Alman bilim insanı Adrian Zenz, 2018’de Doğu Türkistan’da doğal nüfus artış hızında önemli bir düşüş olduğunu söylemiş ve Çin’in Uygur nüfusunun büyüklüğünü kontrol etmeye çalıştığını kanıtladığını duyurmuştu.

Resmi kayıtlara göre Çin genelinde tüm rahim içi kontraseptif cihazların (IUD) yüzde 80’i Uygurların bulunduğu Doğu Türkistan bölgesinde kullanıldı. Yaşananlar Birleşmiş Milletler Soykırımı Önleme Konvansiyonu'nun “doğum engelleme” kriterine uyuyor.

HABERE YORUM KAT

Kaynak: Çin, Doğu Türkistanlı kadınları zorla kısırlaştırdığını kabul etti!

EURO NEWS

GENÇ BÜLTEN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER